Člen slovenskej domácnosti mohol ušetriť 84 eur mesačne

23.07.2015 Bratislava

Bratislava 23. júla (TASR) – Hrubé výdavky priemernej slovenskej domácnosti dosiahli v 1. štvrťroku 399 eur na osobu mesačne. Príjmy predstavovali v tomto období podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR 483 eur na osobu. Na pokrytie výdavkov tak potrebujú Slováci až takmer 83 % svojich príjmov. Vyplýva to z najnovšej analýzy Poštovej banky (PB), podľa ktorej bola potenciálna mesačná úspora 84 eur na jedného člena domácnosti.

Najväčší, až 29-% podiel na celkových výdavkoch slovenskej domácnosti mali od januára do marca tzv. ostatné výdavky zahŕňajúce napríklad dane, poistenie alebo splátky pôžičiek. V absolútnom vyjadrení domácnosť na túto kategóriu minula 115 eur na jedného svojho člena mesačne.

„Po nich náš rozpočet v najväčšej miere zaťažujú výdavky na potraviny a nealkoholické nápoje. Tie predstavovali takmer pätinu celkových výdavkov, a teda 69 eur na jednotlivca. Dvojciferný percentuálny podiel 14 % na celkových výdavkoch patril ešte bývaniu a energiám,“ priblížila analytička Poštovej banky Dominika Ondrová.

Spomedzi ostatných položiek míňajú Slováci najviac na dopravu. Podiel výdavkov na ňu dosiahol počas 1. štvrťroka 9 %, čo predstavuje 35 eur na jedného člena domácnosti. Od 4 % do 5 % celkových výdavkov minuli mesačne na nábytok a vybavenie domácností, odevy a obuv, služby pôšt a telekomunikácií, rekreáciu a kultúru, ale rovnakú časť utratili aj v hoteloch, reštauráciách a kaviarňach.

Naopak, najmenej domácnosti minuli na alkoholické nápoje a tabak, kam putovalo len 9 eur (2 %) na osobu za mesiac. Nepatrný podiel, 0,5 % z celkových výdavkov, smeroval na vzdelávanie. „Až 60 % celkových výdavkov tak vynakladá priemerná slovenská domácnosť na potraviny, bývanie a energie a ostatné výdavky, vrátane napríklad daní a splátok pôžičiek,“ upozornila Ondrová.

Analytička predpovedá, že výrazné zmeny nepriniesol ani druhý štvrťrok, za ktorý ešte údaje o príjmoch a výdavkoch domácností nie sú k dispozícii. Hoci ceny v jednotlivých kategóriách spotrebiteľského koša väčšinou vzrástli, bývanie a doprava sú stále lacnejšie ako pred rokom. Najviac, o vyše 5 % klesli medziročne ceny v doprave najmä vďaka bezplatným vlakom. Ceny bývania sa znížili o 0,7 %.
 

Vyberte región